طول دوره حضور حجاج افغانستان در عربستان سعودی ۴۰ روزه است که هر زائر معادل ۳۱۰۰ دالر برای پروازهای رفت و برگشت، اسکان در طول این ۴۰ روز و همچنین وقوف در چادرها و خیمههای مخصوص زائران افغان در ایام تشریق هزینه میکنند. کارگزاران حج افغانستان تعهدی در قبال تامین غذا و امور نقلیه زائران در مدینه و مکه ندارد.
به گزارش انصار به نقل از همشهری، وقتی در مسجد النبی (ص) مینشینی زائران از کشورهای مختلف، با زبان، رنگ پوست و لباسهای مختلف میبینی؛ زائرانی که اکثراً مستعد گفتکو و مصافحه با یکدیگر هستند؛ هر چند تفاوتها مشخص است اما گویی همه تلاش میکنند تا در سلام و احوالپرسیهایشان با تاکید بر اشتراکات مسلمان، بر ید واحده تکیه کنند.
زائران افغانستان، احساس نزدیکی بیشتری با زائران ایرانی دارند که در عللیابی این حس شاید بتوان به نزدیکی زبانی برادران ایرانی با زبان فارسی اشاره کرد. همانطوری که زبان فارسی رایج در کشورمان به طور عمده فارسی دری است. در ایران نیز زبان ملی رسمی است. اما در افغانستان نیز در نگارشهای رسمی دولتی افغانستان با نام (زبان دری) یاد میشود، ولی مردم کشورمان در زبان گفتاری، زبان خود را با نام فارسی میشناسند و فارسی دری و پشتو در افغانستان دو زبان رسمی در کل کشور هستند.
امور مربوط به حج مسلمانان افغان توسط وزارت ارشاد، حج و اوقاف جمهوری اسلامی افغانستان راهبری میشود. طول دوره حضور حجاج افغان در عربستان سعودی 40 روزه است که هر زائر معادل 3100 دالر برای پروازهای رفت و برگشت، اسکان در طول این 40 روز و همچنین وقوف در چادرها و خیمههای مخصوص زائران افغان در ایام تشریق هزینه میکنند.
افغانیها نیز در قالب کاروان به این سفر معنوی اعزام میشوند اما صرفاً اموری نظیر پروازهای رفت و برگشت و اسکان زائران افغان به صورت متمرکز انجام میشود و تامین غذا یا حمل و نقل درون شهری بر عهده کارگزاران حج افغان نیست و خود زائران با هزینه شخصی باید امور تغذیه و رفت و آمدهایشان را اداره کنند.
چند زائر کشورمان که با یکدیگر به سرزمین وحی مشرف شدهاند با خبرنگار همشهری در مسجد النبی (ص) هم کلام شده و عنوان کردند که هر چند کارگزاران حج افغانستان پیشبینی خاصی برای تامین غذای زائران ندارند اما زائران افغان از نظر غذایی مشکلی ندارند چراکه به اندازهای در عربستان سعودی قوم و خویش افغان دارند که بعضاً در یک روز از طول دوران حضورشان در عربستان، به چند ضیافت دعوت میشوند.
این زائران افغان که از آشپزخانههای مخصوص پخت غذا برای زائران ایرانی در مدینه مطلع بوده و خدمات نقلیه رایگان برای زائران ایرانی در مدینه را به چشم دیدهاند، دستگاه حج جمهوری اسلامی ایران را از حرفهای ترینها در زمینه خدمترسانی به زائران برشمردند.
این زائران افغان از آنچه که حجاج کشور به عنوان سوغات برای خانواده درجه یک و آشنایان خود خریداری میکنند نیز گفتند و وسعت ولیمه حجاج در افغانستان را تشریح کردند. احمد که خود در جده به شغل هوتلداری اشتغال دارد و خالهزادههایش برای انجام فریضه حج به سرزمین وحی آمدهاند، میگوید: حجاج افغان برای همسر، مادر، دختران، همسر برادر و خانواده درجه یک خود طلا خریداری میکنند و به آشنایان و دوستان هم سجاده و چادر هدیه میدهند.
این افغان مقیم عربستان که میگوید هر سه یا چهار سال یکبار توفیق حجگزاری پیدا میکند، عنوان کرد: حجاج افغان پس از بازگشت به کشور دو، سه شب ولیمه میدهند!
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/725